Zeer gewaardeerd om zijn authenticiteit is de houtketel een uitstekend alternatief voor verwarming in gebieden die niet zijn aangesloten op het gasnetwerk. Ondanks zijn vele troeven, zoals het ecologische aspect of het hoge niveau van efficiëntie , heeft het echter een aantal nadelen.
Een belangrijke initiële investering
Het bedrag van de initiële investering is ongetwijfeld het eerste nadeel van een houtketel. Ondanks de financiële steun die beschikbaar is voor dit type verwarming, blijven de kosten van apparatuur relatief hoog in vergelijking met andere verwarmingsmethoden.
Als indicator, afhankelijk van het model en type ketel en zijn vermogen, zal de prijs tussen 5.000 en 12.000 euro voor de aankoop van een houten ketel van individuele woningen. Dit bedrag kan oplopen tot 30 000 euro om een heel gebouw uit te rusten.
Het moet echter bekend zijn dat de initiële investering zeker hoog is, maar nog steeds in aanmerking komt voor een bepaalde financiële steun in verband met de energietransitie .
Benodigde ruimte
Het andere nadeel van de houtketel is de benodigde ruimte. De installatie van het product vereist inderdaad een oppervlakte van enkele vierkante meters in een ruimte. In sommige gevallen is opstelling in een garage of wasruimte essentieel.
Aan deze benodigde ruimte is het probleem met betrekking tot brandstofopslag toegevoegd. U hebt niet alleen voldoende ruimte nodig voor uw houtverwarmingssysteem en zijn laadapparaat, maar u hebt ook extra ruimte nodig voor houtopslag.
Het wordt sterk aanbevolen om uw hout voor gebruik op te slaan, zodat u ervoor kunt zorgen dat het perfect droog is. Inderdaad, een nat hout brengt slechte verbranding, vervuilende emissies en een daaruit voortvloeiende daling van de opbrengst met zich mee. Over het gebruik ervan is de houtketel minder praktisch dan de aardgasketel, vanwege het handmatig laden van de stammen.
Regelmatig onderhoud
Een houtketel vereist regelmatig en verplicht onderhoud. Inderdaad, een klassiek model produceert zowel as als verschillende vluchtige deeltjes. Deze kunnen eenvoudig in de warmtewisselaar worden afgezet en kunnen een thermische barrière creëren die de prestaties van uw verwarmingssysteem vermindert.
Om het risico op brand te voorkomen en de uitstoot van koolmonoxide te verminderen, heeft het de voorkeur om het onderhoud van uw houtketel te laten uitvoeren door een professional die een certificaat verstrekt. Afhankelijk van het model en de instructies van de fabrikant, moet u de as verwijderen en uw ketel regelmatig vegen. Bovendien is er meestal een verplichte jaarlijkse noodzakelijke controle door een professional.