De”Energiegerelateerde productenrichtlijn” (ErP) is in 2015 van start gegaan. Het is een Europese richtlijn en beoogt binnenlandse producten te vervangen die te energie-intensief en potentieel schadelijk voor het milieu zijn. Het doel is om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Het werd versterkt in 2018. Het is ook te vinden onder de namen “Ecodesign“.
Het betreft ook energie-etikettering. U kunt de indicatienummers van energieverbruik en dus van hun prestaties lezen. Ten slotte wordt ook het geluidsniveau gemeten.
Op welke apparatuur is deze Europese richtlijn van toepassing?
Binnenlandse producten (elektrische kachels, ovens, wasmachine, ketels, boilers, airconditioners …) zijn betrokken. Gecombineerde systemen zijn ook betrokken bij deze nieuwe norm, bijvoorbeeld een verwarmingsapparaat, een temperatuurregelaar en het zonne-energie-apparaat.
Het zijn de individuen maar ook de professionals die zich bezighouden met al hun gebouwen. De eis is dubbel: het energieverbruik in huishoudens en bedrijven verminderen en de impact op het milieu beperken.
Maar deze richtlijnen hebben nog andere voordelen: het verhogen van de energievoorzieningszekerheid, het bevorderen van de kwaliteit van de apparaten door fabrikanten met elkaar te laten concurreren en het promoten van de markt voor nieuwe technologieën tegen lagere kosten.
De doelstellingen van de Europese Commissie bestaan uit een 20/20/20 ratio, dat wil zeggen :
- broeikasgassen met 20% verminderen,
- 20% duurzame energie bereiken,
- 20% energiebesparing realiseren
ErP 2018-richtlijn over verwarming
Welke soorten verwarmingssystemen worden genoemd in de ErP 2018-richtlijn?
- Warmtepomp,
- ketels (met name micro-warmtekrachtkoppeling),
- onafhankelijke of geïntegreerde circulatoren.
De verwarmingsapparaten maken deel uit van perceel nr. 1 . De partijen verdelen de productsoorten sinds 2015.
Opgemerkt moet worden dat B1-type lage-temperatuurketels sinds 2018 niet langer zijn toegelaten vanwege hun te hoge uitstoot van stikstofoxide(meer dan 56 mg / Kwh). Het zijn nu (sinds september 2018) condensatieketels die de voorkeur hebben. Dit wordt gerechtvaardigd door hun prestaties tussen 89% en 94%.
Etikettering is georganiseerd om te informeren over de kwaliteit van de kachels. Het gaat van A +++ (zeer efficiënt dus energiebesparing, groene kleur) tot G (zeer energie-intensief en daarom vervuilend, rode kleur). Deze rangorde is verplicht voor huishoudelijke apparaten die energie gebruiken. Het werkt met kleurcodes en eenvoudige pictogrammen om te begrijpen.
Er moet worden geverifieerd dat de CE-norm (Europese norm) correct op het etiket wordt weergegeven.
Oudere apparaten zijn nu uitgesloten van de markt. Fabrikanten hebben geen andere keuze dan zich aan de richtlijn aan te passen.
Iedereen die een installatie wil aanschaffen, moet er met zijn installateur voor zorgen dat het een standaardconform product betreft. De aanschafkosten zullen hoger zijn, maar energie besparen zal de rekening winstgevender maken.
De wet zal nog steeds evolueren vanaf 2019. Producten die niet voldoen aan de richtlijn zullen uit de consumptiemarkt verdwijnen. Als gevolg hiervan worden burgers aangemoedigd om over te schakelen van oude huishoudelijke apparaten naar nieuwe, milieuvriendelijke en efficiënte systemen.
Houtkachels vallen momenteel op dit moment niet onder de richtlijn. De herziening zal plaatsvinden in 2022 omdat ze niet 86% van de prestaties bereiken. Toch zijn houtkachels nu gelabeld. Hetzelfde geldt voor elektrische convectoren.
Andere apparatuur waarop de nieuwe ErP-richtlijn van toepassing is
Labels op huishoudelijke apparatuur kunnen worden gedownload van internet. Dit vergemakkelijkt de toegang tot informatie voor de gebruikers.
De productieapparatuur voor sanitair warm water of boiler (elektrische opslag, onmiddellijke of thermodynamische zonne-energie) is partij # 2.
Veel 6, 10, 11, 21 bevatten ventilatiesystemen. Ze waren vóór 2015 onderworpen aan normen. Concreet sinds 2018 is het lot nr. 6 dat moet antwoorden op nieuwe uitvoeringen. Partijen 10 en 21 (airconditioners lager of hoger dan 12 Kw worden deze eis uitgesteld tot 1 januari 2021.