Recente technologie voor ketels, de zogenaamde “condensatieketel” biedt een aantal voordelen zoals eenvoud, reductie van het brandstofverbruik en betere prestaties dan conventionele verbranding ketels (hout, gas en olie). Hoewel het duurder is om te kopen, is het net als de elektrische ketels efficiënt en milieuvriendelijk.
Werking van de condensatieketel
De ketel werkt met de terugwinning van de warmte geproduceerd door de brandstofdampen. De dampen van de verbranding van gas, hout of stookolie worden teruggewonnen met behulp van een condensator. Dit principe maakt het mogelijk om het water voor te verwarmen, terwijl warmteverlies wordt beperkt, en met name terwijl wordt voorkomen dat de dampen in de atmosfeer worden afgestoten. In die zin is het ecologischer.
Net als elektrische CV-ketels is het theoretische rendement van condensatieketels ongeveer 100% en daarom helpt het om wat te besparen op de stookkosten.
Hoe de ketel te installeren?
Zowel op de grond als aan de wand kan de condensatieketel worden aangesloten op alle installaties zoals radiatoren of vloerverwarming. De warmwatertank kan direct worden geïntegreerd (voorraadketel principe) respectievelijk aangesloten en de condenserende ketel kan met gas, hout of stookolie leveren.
De staande ketel is over het algemeen geschikt voor een huis met een kelder of garage. Voor degenen die op zoek zijn naar esthetische apparatuur en ruimtebesparing nodig hebben, is de wandketel de goede keus.
De verschillende soorten condensatieketels
De ketel kan gas, hout of olie vereisen met een prestatieconformiteit volgens de richtlijn 92/42 EEG betreffende condensatie. Samenvattend, deze richtlijn bepaalt het feit dat dampen door een warmtewisselaar moeten worden gekoeld wanneer ze heet water produceren.
De gascondensatieketel
De gascondensatieketel is degene die de beste ontwikkeling heeft gekregen en is geschikt voor gebouwen met meerdere units met gastoevoer.
De oliecondensatieketel
De olieketel is niet goed verdeeld omdat deze niet in collectieve woningen wordt gevonden. Bovendien is de technologie waarmee de ketel is ontworpen vrij delicaat omdat deze geen roestvrijstalen warmtewisselaar gebruikt die bestand is tegen verschillende dampen. Momenteel begint de meerderheid van de ketelfabrikanten deze zorg op te lossen om de ontwikkeling van apparatuur mogelijk te maken en betrouwbaarder te maken.
De houtgestookte condensatieketel
Houtgestookte condensatieketels zijn meestal pelletketelsketels, die al efficiënter waren dan conventionele houtgestookte ketels. En volgens het condensatieprincipe worden de prestaties verder verbeterd.